Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje mezi povstalci u Damašku si vyžádaly 50 mrtvých

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR) informovala o tom, že v bojích mezi povstalci zahynulo na východě od Damašku asi pět desítek lidí.

V bojích mezi jednotlivými povstaleckými skupinami zemřelo v oblasti Ghúta 50 lidí. První boje mezi těmito znepřátelenými skupinami v Ghútě začaly 28. dubna, ale postupně nabyly na síle. Syrská armáda na Ghútu pravidelně útočí jako na oblast ovládanou opozicí.

Bilance 50 mrtvých se týká pondělních bojů organizace Džajš Islám proti soupeřům ze skupin Fajlak ar-Rahman a Džajš Fustát.

Džajš Islám je zapojena do syrských mírových rozhovorů, které organizuje OSN. Fajlak ar-Rahman neboli Legie milosrdných se považuje za umírněnou skupinu, která se odmítla podřídit Džajš Islám. Fajlak ar-Rahman má také velmi špatné vztahy s frontou An-Nusra. Tato skupina hlásící se k Al-Káidě považuje legii za laickou a odpadlickou.

Džajš Islám, neboli Armáda islámu, je koalicí islamistických a salafistických oddílů a působí hlavně o okolí Damašku, v Ghútě a Dumě. Je považovaná spolu se skupinou Ahrár aš-Šám za hlavní povstaleckou organizaci podporovanou Tureckem a Saúdskou Arábií.

Sýrie a její spojenci Rusko, Írán, ale také Egypt považují Džajš Islám za teroristickou skupinu. Rusku se nepodařilo prosadit v Radě bezpečnosti OSN zařazení této organizace na teroristický seznam.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy