Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko přivítalo 1500 vojáků NATO, cvičení potrvá 10 dní

NATO
NATO
Foto: NATO

Varšava – Do Polska se sjelo asi 1500 vojáků z Polska, Velké Británie, Španělska a Albánie. Ti spolu budou deset dní cvičit v rámci manévrů „Brilliant Jump 2016“.

Cvičení zahájily dnes v Polsku nové síly velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance (VJTF).

Vojáci a výzbroj do Polska přicestovali přes přístav Štětín na severozápadě země a přes mezinárodní letiště ve Vratislavi na jihu.

Úkolem jednotek je prověřit a procvičit schopnost rychlého nasazení v případě ohrožení východního křídla aliance, a to na zemi, na moři i ve vzduchu.

Nové úderné síly NATO mají být s to velice rychle v krizových situacích zasáhnout v členských státech aliance na severu střední a východní Evropy.

Cvičení se koná ve vojenském prostoru u města Zaháň na západě Polska a potrvá až do 27. května.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.