reklama

Informovala o tom agentura DPA. Pětatřicetiletý moderátor čelí kvůli básni plné vulgarismů trestnímu stíhání za urážku zahraniční hlavy státu.

Konkrétní části soud ale neuvedl. Báseň se skládá z velké části z vulgarismů na Erdoganův účet. Podle soudu má i satira své hranice. Nesmí jít o čisté hanobení a porušování lidské důstojnosti, což se v některých pasážích Böhmermannovy básně stalo. V dalších se ale satiricky vypořádal se současnou situací v Turecku, což je přípustné, uvedl také soud. Tyto části může Böhmermann dál přednášet. Erdogan musí totiž podle soudu kvůli své veřejné funkci počítat i s tvrdou kritiku.

Pokud by se satirik předběžnému opatření soudu protivil, hrozí mu pořádková pokuta ve výši 250.000 eur (6,8 milionu Kč) nebo dokonce šestiměsíční vězení.

Soud o vydání předběžného opatření rozhodoval nezávisle na řízení, které kvůli Böhmermannově básni vede pro porušení zákona zakazujícího urážku představitele cizího státu státní zastupitelství. Spolková vláda k němu dala před časem souhlas. Zda satirika obžaluje, prokuratura zatím nerozhodla. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení nebo pokuta.

Právní zástupce satirika označil rozhodnutí soudu za „chybné". Za pozitivní označil fakt, že soud nezakázal opakovat části kritizující porušování lidských práv v Turecku. Umění je ale podle něj nutné vnímat jako celek a ne z něj vybírat pouze části. Erdoganův právník naopak rozhodnutí přivítal.