Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva věznění krymskotatarští aktivisté jsou na svobodě, dostal je tam Putinův dekret

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Krymskotatarské vůdce Achťoma Čijgoze a Ilmiho Umerova, odsouzené na Krymu k několikaletému vězení, odeslaly ruské úřady do Ankary. Osvobození dohodlo ukrajinské vedení s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten pak pravděpodobně intervenoval v Moskvě.

Čijgoze a Umerova podle listu Ukrajinska pravdy nejdřív ruská eskorta převezla z vězení na letiště v krymském Simferopolu, odkud byli oba vězňové odesláni do turecké metropole Ankary.

Podle agentury Reuters se oba propuštění krymskotatarští vůdci z Turecka přemístí do ukrajinské metropole Kyjeva. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes na twitteru Erdoganovi za pomoc s jejich osvobozením poděkoval. "Boj za osvobození všech ukrajinských občanů a za jejich návrat domů pokračuje," dodal.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy oznámila, že oba turecké politiky omilostnil svým dekretem prezident Vladimir Putin. Text jeho rozhodnutí nebyl zveřejněn, je údajně tajný.

Čijgoz a Umerov, v krymské tatarštině Ahtem Çiygoz a Ilmi Ümerov, jsou oba místopředsedy takzvaného Medžlisu, krymskotatarského národního parlamentu, který po okupaci Krymu ruské úřady postavily mimo zákon. Čijgoze ruská justice odsoudila za to, že údajně organizoval nepokoje v únoru roku 2014.

Umerova (60), který trpí Parkinsonovou nemocí a cukrovkou, vsadily krymské úřady do vězení za to, že v rozhovoru pro kyjevskou televizi nazval Krym okupovaným územím. Podle jeho advokáta panovaly obavy, že trest vězení se v jeho případě fakticky rovná trestu smrti.

Témata:  Krym Rusko Turecko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy