Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče chtěli pojmenovat syna Lucifer, u úřadů ale narazili

Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Foto: Pixabay

Berlín - Rodiče v německém Kasselu chtěli dát svému potomkovi jméno Lucifer. Matrikář je varoval, že volba jména by mohla dítěti v budoucnosti způsobit potíže. Až k soudnímu verdiktu ale spor nakonec nedospěl.

Při neveřejném projednávání případu rodiče přistoupili na změnu vybraného jména. Chlapec se tak bude jmenovat Lucian, informovala agentura DPA. Pokud by rodiče na jménu Lucifer trvali, musel by soud rozhodnout, zda je to přípustné.

Doslovný překlad jména Lucifer je Světlonoš, připustil soudce Matthias Grund. Od středověku je ale vnímáno jako synonymum pro ďábla, zdůraznil.

V Německu nejsou žádná konkrétní jména všeobecně zakázána, vysvětlila Frauke Rüdebuschová ze Společnosti pro německý jazyk (GfdS). "Existují směrnice, ale nikoli zákony," zdůraznila. Německé úřady tak nemusí povolit například takové křestní jméno, které by mohlo ohrozit blaho dítěte.

Témata:  jména a příjmení Německo soudy děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy