Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi gumové medvídky? Haribo čelí skandálu, možná zaměstnává otroky na plantážích

Brazílie
Brazílie
Foto: Pixabay

Bonn - Německá firma Haribo, která vyrábí cukrovinky včetně proslulých gumových medvídků, prošetřuje otrockou práci na plantážích v Brazílii.

Dodavateké firmy čelí obvinění, že s pracovníky na brazilských plantážích, kteří sklízejí palmové listy na výrobu karnaubského vosku přidávaného mimo jiné do želatinových medvídků, se nakládá jako s novodobými otroky.

Česači jsou nuceni spát venku, nemají přístup k čisté pitné vodě a dostávají 12 dolarů na den (265 Kč), vyplynulo z jednoho z dílů pořadu Markencheck, který tento měsíc odvysílala německá televize. "Zachází se s nimi jako s předměty, hůře než se zvířaty," řekl německé stanici Deutsche Welle úředník brazilského ministerstva práce.

Mluvčí Hariba uvedla, že firma je zveřejněnými záběry velmi znepokojena. Podmínky, v jakých jsou tamější dělníci nuceni pracovat, označila za nesnesitelné a dodala, že právě probíhá rychlý audit jejích dodavatelů.

Témata:  Brazílie otroctví Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy