Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský princ Edward přijíždí do Česka, ocení aktivní mladé lidi

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Praha - Nejmladší syn britské panovnice Alžběty II. princ Edward dnes přijíždí do České republiky. V úterý předá zlatá ocenění vzdělávacího programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), kterého se účastní 2500 mladých Čechů.

Česko letos hostí také setkání absolventů programu z celého světa. Podstatou DofE je osobní rozvoj mladých lidí. Aby dosáhli na některou ze tří úrovní ocenění, musí splnit vlastní cíl ve čtyřech oblastech - rozvoj talentu, sport, dobrovolnictví a dobrodružná expedice. Princ Edward, hrabě z Wessexu, v úterý předá na slavnostním ceremoniálu v Senátu ocenění českým studentům, kteří splnili podmínky pro nejvyšší, tedy zlatou úroveň.

Program DofE byl založen v roce 1956 manželem britské královny princem Filipem a v Česku působí od roku 1994. Nyní je do něj zapojeno přes 170 škol, dětských domovů a dalších institucí, které pracují s dětmi a mládeží.

Princ Edward stojí v čele nadace, pod kterou spadá program DofE. V zemích, kde má cena delší tradici než v České republice, znamená výhodu pro uchazeče o studium na univerzitách nebo při hledání práce.

Témata:  Česká republika Velká Británie vzdělání

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy