Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesený americký profesor je v kritickém stavu, oznámil Talibán

Terorismus
Terorismus
Foto: www.newstimeafrica.com

Kábul - Američan Kevin King, který působil na Americké univerzitě v Kábulu a který byl loni spolu se svým australským kolegou unesen, je ve vážném stavu a potřebuje bezodkladnou lékařskou péči. Oznámili to dnes islamisté z Tálibánu.

Tálibán unesl Kinga a Australana Timothyho Weekse loni v srpnu v Kábulu. Západní i afghánští činitelé jsou přesvědčeni, že profesory zadržuje síť Hakkání napojená na Tálibán. Několik měsíců po únosu se ozbrojené složky pokusily pedagogy zachránit, operace ve východním Afghánistánu ale skončila neúspěchem.

V červnu zveřejnil Tálibán video, ve kterém King s Weeksem vyzývají své vlády, aby pomohly vyjednat jejich výměnu za několik uvězněných bojovníků radikální organizace.

Profesor trpí srdečním onemocněním a má rovněž problémy s ledvinami, citovala dnes agentura Reuters mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida. "Jeho nemoc se zhoršila, nohy má oteklé a občas upadá do bezvědomí, jeho stav se každým dnem horší," sdělil Mudžáhid. "Pokoušíme se ho čas od času léčit, ale nemáme zdravotní zařízení, neboť jsme ve válečném stavu," dodal.

Témata:  Tálibán únos / rukojmí Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy