Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik Rusů už zemřelo v Sýrii? Moskva ztráty neprozradila, reálná čísla mohou být hodně vysoká

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - V Sýrii během devíti měsíců letošního roku zahynulo nejméně 131 Rusů a podle pozůstalých, přátel či místních úředníků mezi nimi byli i najatí vojáci. Moskva popírá přítomnost - a ztráty - ruských žoldnéřů v Sýrii, protože chce vykreslit vojenské tažení v této blízkovýchodní zemi jako úspěšnou mírovou misi, poznamenala agentura Reuters.

Rusko v syrském tažení od podzimu 2015 přišlo podle úřadů o 39 vojáků a důstojníků z kontingentu, který poskytuje Asadovým vojskům především leteckou podporu. Podle médií však Asadovu armádu přímo na bojišti podporují i ruští žoldnéři, najatí soukromou společností.

Reuters se dostala k úmrtnímu listu s pořadovým číslem 131, vystavenému 4. října ruským konzulátem v Damašku.

Dokument sice neuvádí, co dotyčný v Sýrii dělal, ale v rozhovorech s příbuznými a přáteli některých zabitých a také s úředníky v jejich rodných městech agentura zjistila, že mezi mrtvými jsou i najatí ruští vojáci bojující po boku příslušníků Asadových jednotek.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov agentuře vzkázal, že Kreml nemá k dispozici informace o "jednotlivých občanech, kteří navštěvují Sýrii", čímž pokládá otázku za vyřízenou.

Oficiálně letos v Sýrii přišlo o život 16 ruských vojáků. Pokud by ztráty byly výrazně vyšší, mohlo by to poškodit Vladimira Putina pět měsíců před prezidentskými volbami.

Reuters na základě zmíněných rozhovorů dospěl k závěru, že letos v Sýrii přišlo o život 26 ruských žoldnéřů. Podle nejmenovaného diplomata je počet 131 úmrtních listů vystavených od počátku roku neobvykle vysoký, příznačný spíše pro konzuláty v nejlákavějších turistických destinacích.

Zmíněný úmrtní list byl vydán na jméno Sergeje Poddubného (36) z Krasnodarského kraje, který o život přišel "v důsledku zuhelnatění těla" 28. září v provincii Homs, kde sváděla Asadova vojska těžké boje s povstalci. Poddubnyj byl pohřben v rodné vsi na jihu Ruska o tři týdny později.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Ruská armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy