Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf albánských tajných služeb odstoupil. Důvod neuvedl

Edi Rama
Edi Rama
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tirana - Šéf albánské tajné služby (SHISH) nečekaně odstoupil. Důvod je zatím veřejnosti neznámý. Zpravodajský portál Top Channel ale naznačil, že by v pozadí mohly být neshody s premiérem Edim Ramou.

Podle neoficiálních informací podal Visho Ajazi Lika rezignaci prezidentovi Iliru Metovi už v pátek. Velmi citlivou funkci zastával více než pět let, od srpna 2012. Nicméně podle zákona mandát ředitele tajné služby není limitován. Možnosti jeho odchodu jsou jen dvě - buď osobní rozhodnutí, anebo dohoda premiéra a prezidenta.

Top Channel v této souvislosti připomněl, že předchozí prezident Bujar Nishani, který Liku do čela SHISH jmenoval, když do úřadu hlavy státu nastupoval, tehdy řekl, že premiér by neměl být ve špatné pozici vůči šéfovi tajných služeb. Byla to jasná narážka na otevřený konflikt mezi tehdejším předsedou vlády Salim Berishou a Likovým předchůdcem Bahrim Shaqirim.

Jmenování nového ředitele SHISHI může být nyní složité vzhledem ke zhoršeným vztahům mezi bývalými přáteli a nyní politickými soky Ramou a Metou. Na novém člověku v čele tajné služby se totiž spolu musejí dohodnout.

Témata:  Albánie Edi Rama EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy