Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě se dnes slaví Halloween, vznikl z keltského svátku

Nádherné dýně
Nádherné dýně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - 31. října tradičně přichází Halloween, který vznikl z keltského svátku pojmenovaného podle boha Samhaina. Ten byl pánem mrtvých a poslední říjnový večer otvíral noc, kdy prý byl předěl mezi světem živých a mrtvých nejtenčí za celý rok.

Oslavy Halloweenu pocházejí přibližně už z období pátého století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a v Irsku jako konec léta a příchod zimy. Irští vystěhovalci pak zvyk přenesli v 19. století do USA.

Nynější název svátku vznikl zkrácením anglického All-Hallows-eve (předvečer Všech svatých). Tradičními symboly jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, ale také upíři a zombie.

V letošním roce se hodlá do halloweenských oslav zapojit více než 179 milionů obyvatel ve Spojených státech, jejichž útrata za dekorace, kostýmy, sladkosti, přání a další halloweenské zboží byla odhadnuta na ohromující 9,1 miliardy dolarů (asi 201 miliard korun), což je nové posunutí loňské rekordní útraty ve výši 8,4 miliardy dolarů.

Pro dospělé je v letošním roce nejoblíbenějším kostýmem čarodějnice následovaná postavami z Batmana. V posledních letech se ovšem ani jeden Halloween neobešel bez kontroverzí týkajících se vhodnosti nebo spíš nevhodnosti některých kostýmů. Nelibost tak vyvolal například dětský kostým izraelského vojáka či "arabský nos".

Letošním tématem se stala politická korektnost, kdy někteří například řeší, zda není pro etnické menšiny urážlivé, když si holčičky, jež nejsou Polynésanky, oblečou kostým Moany - disneyovské hrdinky stejnojmenného animovaného filmu, jejímž otcem je polynéský náčelník.

Témata:  Halloween život podzim

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy