Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anglosaský svátek Halloween proniká i do Česka

Nádherné dýně
Nádherné dýně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Halloween, který se slaví 31. října především v anglicky mluvících zemích, je neodmyslitelně spjat se strašidelnou výzdobou. Před domy v Česku se tu a tam objevuje dýně rozsvícená svíčkou, někde se konají halloweenské hry pro děti a večírky pro dospělé.

V Česku však nadále zůstává hlavním svátkem přelomu října a listopadu Památka zesnulých, lidově Dušičky.

Anglosaský Halloween nenechávají bez povšimnutí některé mateřské a základní školy. Základem programu bývá dlabání a vyřezávání dýní, někde je tato činnost okořeněna soutěží o nejhezčí jack-o'-lantern, jak se říká vyřezané dýni rozzářené svíčkou. Mimo to k oslavám patří hry, soutěže a strašidelné kostýmy. Téma Halloweenu na školách často rozvíjí učitelé angličtiny, pro které jsou svátky anglofonních zemí učební látkou.

O Halloweenu se mohou bavit i dospělí. Stylové večírky pořádá řada tanečních klubů, v těchto dnech plných příslušné výzdoby. Podporu atmosféry pořadatelé čekají i od návštěvníků. Na některé party se lidé dostanou pouze v kostýmu, v jiných jim kostým zlevní vstup do klubu.

Mezi další akce v hlavním městě patří například strašidelný Yelloween v areálu Žlutých lázní v Podolí, kde dnes mohou návštěvníci nechat působit svého kreativního ducha při dlabání dýní, děti si mohou zasoutěžit a chvilku se bát při stezce odvahy. Halloweenem v trojské Botanické zahradě, kterou projde průvod osvětlený dýňovými lampami, provede postavička Večerníčka. Strašidla se budou pohybovat i centrem metropole. Muzeum pražských pověstí a strašidel připravilo na středu další ročník průvodu pražských strašidel.

O Halloweenu děti v anglicky mluvících zemích chodí oblečené do strašidelných kostýmů po sousedství a koledují o sladkosti. Tento zvyk se v českém prostředí nerozšířil.

Témata:  Halloween "svátek zesnulých ""dušičky""" děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy