Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice nepřijede na ruský kongres o Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská opozice odmítla pozvánku na Kongres syrského národního dialogu. Rusko, které od roku 2015 poskytuje syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi významnou vojenskou podporu, věří, že nejdůležitější otázkou při diplomatickém řešení konfliktu je ústavní reforma. Za tímto účelem do Soči pozvalo představitele asi 30 opozičních skupin.

Opozice odmítá pozvánku na jednání, jehož účastníci stojí na straně syrského režimu, řekl Muhammad Alúš, který je členem opoziční vyjednávací komise (HNC) a vysoce postavený člen skupiny Džajš al-Islám.

HNC byla překvapena, že byla na seznamu pozvaných. Hodlá vydat společně s dalšími skupinami prohlášení, v němž poskytne své stanovisko a pozvání odmítne.

Syrská národní koalice (SNC), což je opoziční skupina sídlící v Turecku, oznámila, že Ruskem navrhovaný Kongres syrského národního dialogu je příkladem snahy obejít přání mezinárodního společenství, aby se v Sýrii uskutečnilo předání moci.

"Koalice se nehodlá zúčastnit jednání s režimem mimo Ženevu a bez přítomnosti OSN," uvedl mluvčí SNC Ahmad Ramadán.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy