Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně byl zadržen muž, který chtěl prodat část daytonské mírové dohody

Válka v Jugoslávii
Válka v Jugoslávii
Foto: news.com

Sarajevo - Před téměř deseti lety se ztratila část daytonské mírové dohody, která v roce 1995 ukončila občanskou válku v Bosně. Policie nyní nedaleko Sarajeva zadržela bosenského Srba, který se snažil dokument prodat.

Muž se k části dohody dostal zřejmě letos, další podrobnosti jsou však stále předmětem vyšetřování, informovala agentura Reuters.

Bosenská média za zadrženého označila Željka Kuntoše, někdejšího řidiče bývalého předsedy bosenského parlamentu, který je rovněž bosenským Srbem. Kuntoš se údajně pokusil dokument prodat za 100.000 bosenských marek (asi 1,3 miliony Kč).

Daytonskou dohodu podepsali pod záštitou USA na letecké základně Dayton ve státě Ohio v listopadu 1995 tehdejší prezidenti Bosny, Srbska a Chorvatska. Bosna byla podle dohody rozdělena na dva autonomní regiony - muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiku srbskou (RS).

Na ztrátu části dohody upozornil zaměstnanec bosenské prezidentské kanceláře v roce 2008.

Témata:  Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii válka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy