Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii roste napětí. Migranti podpálili azylové středisko + VIDEO

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Imbriacola – Skupina tuniských přistěhovalců v úterý v noci podpálila přijímací centrum uprchlického zařízení na italském ostrově Lampedusa. Podle médií tak běženci reagovali na zprávu, že mají být vyhoštěni do své domovské země.

Migranti podpálili hlavní pavilón centra, čímž způsobili značné škody. Podle serveru Breitbart, který odkazuje na italská média, tak běženci reagovali na zprávu, že budou repatriováni do Tuniska.

Oheň zasáhl středisko první pomoci a přijímací středisko v Imbriacole na Lampeduse, ve kterém v současné době žije asi 530 žadatelů o azyl. Nebylo však hlášeno, že by někdo z nich byl zraněn. Není to poprvé, co migranti pavilon podpálili. K podobnému žhářství došlo v roce 2009 a poté v roce 2011.

Zdroj: YouTube

Oheň byl založen kolem 22:30 hodin. Týmy hasičů z celého ostrova s ním bojovaly několik hodin, v časných ranních hodinách ve středu ráno živel nakonec dostaly pod kontrolu. „Situace je nejasná. Ale naštěstí jsou všichni hosté v bezpečí, nikdo nebyl zraněn," řekla ředitelka centra Rossana Perriová.

Ze založení požáru jsou podezřelí čtyři migranti z Tuniska, kteří byli chyceni na odchodu z pavilonu ve chvíli, kdy budovu zachvátily plameny. Budova, kterou už poznamenaly dva předchozí požáry, je teď vážně poškozena.

V úterý přistály na ostrově dvě oddělené skupiny tuniských přistěhovalců. Lampedusa leží asi jen 113 kilometrů od Tuniska. V dopoledních hodinách připlula skupina 14 Tunisanů, následovala další, tentokrát pětatřicetičlenná, která byla zachycena italskou pobřežní stráží později odpoledne.

Zprávy naznačují, že v posledních týdnech roste uvnitř uvítacího centra na Lampeduse napětí, které je spojené s tím, že skupiny afrických migrantů, především z Eritree a Jemenu, odmítají projít obvyklými procedurami – tedy jejich identifikací a evidencí včetně snímání otisků prstů. Navíc jsou tyto skupiny často odmítány, protože nemají právo na azyl.

Desítky migrantů také pravidelně protestují na tamním hlavním náměstí před kostelem. Uprchlíci tam táboří, čtyři dny také drželi hladovu.

Témata:  uprchlíci Itálie požáry

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy