Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelské letectvo zřejmě útočilo na cíle na západě Sýrie

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek – V noci na dnešek zaútočilo izraelské letectvo na cíle na západě Sýrie. Oznámila to dnes syrská televize, podle níž na útok odpověděla syrská protivzdušná obrana.

Syrské ministerstvo zahraničí požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila izraelské útoky na syrské území.

Izraelské ministerstvo zahraničí zprávu nekomentovalo, ale izraelská televize už v noci oznámila, že izraelský letoun nebyl zasažen a po operaci se vrátil na základnu. Armáda k tomu sdělila, že v minulých pěti letech provedla asi 100 útoků na konvoje se zbraněmi syrské armády a jejího spojence z libanonského Hizballáhu.

Jeden z velitelů oddílů, které bojují pod boku syrské armády, agentuře Reuters sdělil, že izraelské letadlo v noci zasáhlo továrnu na zpracování mědi u Hísji, která leží jižně od Homsu. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv však tvrdí, že terčem byla dílna syrské armády nebo Hizballáhu, v níž se zřejmě vyráběly rakety.

„Nemohu komentovat zprávy o útocích izraelské armády v Sýrii, ale přesto mohu říci, že náš názor je jasný: v našich očích je pašování zbraní pro Hizballáh nepřekročitelnou linií," řekl dnes v izraelském rozhlase ministr pro záležitosti tajných služeb Jisrael Kac. Hizballáh pomáhá vyzbrojovat jeho spojenec Írán a Kac řekl, že další nepřekročitelnou hranicí je pro Izrael upevňování pozic Íránců v Sýrii.

Izrael se bojů v Sýrii neúčastní, ale netají se tím, že je odhodlán zabránit Hizballáhu, který proti němu bojuje, vyzbrojit své oddíly v Libanonu moderními raketami, jež by ohrozily Izrael.

Témata:  Izraelská armáda Sýrie Hizballáh Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy