reklama

Stovky teroristů

Wainwright varuje, že se Evropa stále nachází pod „největší hrozbou terorismu od doby útoků 11. září (2001). Máme tu 5 tisíc Evropanů, kteří byli radikalizováni IS, vycestovali do Sýrie a Iráku a podíleli se na tamních bojích. Máme podezření, že třetina z nich se vrátila: to je náš nejlepší odhad. Nevíme to ale jistě," vysvětlil Wainwright.

Podotýká, že ne každý člověk, který se ze Sýrie nebo Iráku vrátí, se chce podílet na teroristických činech. „To ale pořád znamená, že tu je třeba několik set lidí, kteří jsou potenciálními teroristy," varuje Wainwright.

„Naší obavou je, že tu jsou další teroristické sítě – ať už v Evropě, nebo v Sýrii, kde jsou lidé trénováni k další akci. Víme, že IS minulý rok učinil strategické rozhodnutí vytvořit externí velitelství; oddělení, které by plánovalo přesně ten typ útoků, kterých jsme nyní byli svědky. Myslíme si, že stále aktivně plánují. Hrozba je aktuální a skutečná. Další útok je téměř jistý."

Předcházení útokům

To, že k útokům v Paříži a Bruselu došlo, je podle něj selháním. Na druhou stranu ale zdůrazňuje, že většině útoků v Evropě se daří předejít. „Skoro každý teroristický útok je překažen. Některé se ale povedou, což potvrzuje složitost hrozby, které čelíme. Bylo radikalizováno pět tisíc lidí a my máme jen zlomky zpravodajských informací o tom, kdo jsou," vysvětluje dále Wainwright.

Upozorňuje také, že se zkrátila doba procesu radikalizace, takže je nyní mnohem těžší ji podchytit. Sdílení informací mezi státy EU se podle něj od útoků v Paříži zlepšilo, ale stále není na ideální úrovni. Právě neochota členských států sdílet informace svých zpravodajských služeb s dalšími státy bývá často odborníky kritizována.

Pozor na Mistrovství Evropy ve fotbale

Wainwright navíc vysvětluje, že současní teroristé jsou daleko častěji napojeni na zločinecké organizace, případně mají jiné problémy se zákonem. Z toho důvodu o nich často existují záznamy v policejních databázích, což je pádný důvod pro zlepšení spolupráce mezi zpravodajskými službami a policií.

Na závěr varuje před blížícím se Mistrovstvím Evropy ve fotbale, které se letos odehraje ve Francii; hrozí zde podle něj možný teroristický útok. Podotýká ale, že ačkoliv případnému útoku zcela předejít nelze, bezpečnostní složky dělají vše pro to, aby útoku předešly.