Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf gangu byl zavražděn na operačním sále, nechával si změnit obličej a otisky

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Šéf jednoho mexického gangu, který se specializuje na krádeže pohonných hmot si nechával změnit rysy obličeje a otisky prstů. Právě v tu chvíli byl ale na operačním sále zavražděn.

Na svých internetových stránkách o tom informovala zpravodajská stanice BBC. Podle policie šlo zřejmě o důsledek sporů mezi znepřátelenými kriminálními skupinami. Podle BBC kolem odsávání pohonných hmot z potrubí vznikla zvláštní subkultura, která má dokonce vlastního svatého, k němuž se věřící modlí a přinášejí mu oběti, aby je ochraňoval a zajistil jim blahobyt.

K vraždě došlo ve městě Puebla. Ozbrojenci vtrhli na kliniku a Jesúse Martína, známého také jako El Kalimba, zavraždili během plastické operace.

Martín vedl gang, který přímo z potrubí odčerpává pohonné hmoty a pak je za polovinu běžné ceny rozprodává na rušných silnicích. Ropným společnostem tak ročně vznikají škody v řádu milionů dolarů. BBC připomíná, že toto ilegální podnikání je v Mexiku nejvýnosnější hned po obchodu s drogami.

Šéfové palivových gangů svoje zboží rovněž rozdávají během různých oslav, aby si získali přízeň místních lidí. Letos na jaře mexický Kongres schválil zpřísnění trestů za krádeže paliva: hrozí za to až 25 let vězení.

Nejde o první případ, kdy si hlava gangu chtěla nechat změnit zevnějšek, aby nebyla dopadena, nebo aby si zachránila život. Před dvaceti lety zemřel na pooperační komplikace šéf juárezského drogového kartelu Amado Carillo. V roce 2014 se policii podařilo dopadnout jednoho z nejznámějších drogových bossů Joaquína Guzmána zvaného Prcek i přesto, že na útěku výrazně změnil svoji podobu.

Témata:  Mexiko gangy krimi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy