Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propagace islámu? Dětské hřiště v Berlíně vyvolalo debatu. Je to orientální hrad, ne mešita, říká starostka

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Nové hřiště, které bude sloužit dětem v berlínské čtvrti Neukölln, vyvolalo debatu o náboženských symbolech ve veřejném prostoru. Podoba hradu se nazamlouvá Křesťanskodemokratické unii (CSU), naopak sociální demokraté (SPD) jsou smířlivější.

Na jedné věžičce nad prolézačkou se objevil půlměsíc, pro mnohé znak islámu. Sociálnědemokratická starostka Neuköllnu Franziska Giffeyová nicméně uvedla na pravou míru, že věžička s půlměsícem nepředstavuje mešitu, nýbrž orientální hrad.

Hřiště vzniklo u školky, která se jmenuje Alibaba a jeho loupežníci, a děti, které do ní chodí, si jeho téma samy vybraly. Giffeyová připomněla, že v její čtvrti je tradicí stavět hřiště na motivy různých pohádek, existuje už hřiště, jež vzniklo podle Pipi Dlouhé punčochy.

Podle zástupce berlínské Křesťanskodemokratické unie (CSU) Burkarda Dreggera se dá ztvárnění nového hřiště označit "za originální, nebo také zcela jednoduše za pitomé". Jistá Anja M., matka šestileté holčičky, listu Berliner Zeitung řekla, že náboženství na dětské hřiště nepatří. Připomněla, že neexistují prolézačky připomínající kostely nebo synagogy.

"Musíme se ptát, jakým směrem se ubírá naše společnost, když nedokážeme přijmout orientální pohádku na hřišti, aniž bychom nezabředli do debaty o islamismu," posteskla si v deníku Die Welt neuköllnská starostka.

Témata:  Berlín Islám děti Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy