Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka si oběti nevybírá, kromě islamistů umírají při amerických náletech i civilisté

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Kábul - Spojené státy a Afghánistán prověřují zprávy, podle nichž při náletech namířených proti islamistům v severní provincii Kunduz zahynulo až 22 civilistů.

Nálety se uskutečnily v pátek 3. listopadu a jednalo se o společnou operaci amerických a afghánských vojáků. Afghánské speciální jednotky sdělily, že afghánští vojáci v okrese Čardara v provincii Kunduz usmrtili 48 povstalců z řad Tálibánu.

Zástupce provinční rady Chóš Muhammad Nasratjár prohlásil, že při amerických náletech v této oblasti bylo zabito 14 civilistů. Další člen provinční rady Saifulláh Amírí stanovil počet civilních obětí dokonce na 22. Mluvčí guvernéra provincie Nematulláh Temor naopak mluvil pouze o jednom zabitém civilistovi a šesti zraněných.

Spojené státy zvýšily intenzitu náletů poté, co prezident Donald Trump v srpnu oznámil novou strategii pro Afghánistán. Civilní ztráty v důsledku leteckých útoků americké a afghánské armády se v prvních devíti měsících letošního roku zvýšily o 52 procent ve srovnání se stejným obdobím loni. Bilance dosáhla 205 civilních obětí a 261 zraněných civilistů.

Témata:  Afghanistán U.S. AIR FORCE EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy