Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clinton urazil Evropu. Od Polska přišel ostrý protiúder

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Americký exprezident Bill Clinton si znepřátelil část Evropy. Urazil totiž jak Maďary, tak Poláky. Zatímco od první jmenované země přišla ostrá obrana, Polsko neváhá jít do protiútoku.

Exprezident Bill Clinton v kandidatuře na prezidentku Spojených států podporuje svou manželku Hillary Clintonovou a v projevu v rámci její prezidentské kampaně však o víkendu v New Jersey nečekaně promluvil o Maďarech a Polácích.

Uvedl, že by bez Spojených států a studené války nebyli svobodní. Nyní se ale podle něj však rozhodli, že s demokracií je příliš mnoho problémů, a proto chtějí přijmout diktaturu Putinova druhu.

Maďarského ministra zahraničí Clintonova slova pořádně naštvala a zdůraznil, že i americký exprezident ví, že Maďaři rozhodli o své budoucnosti ve svobodných parlamentních volbách. Rozhořčeně dodal, že "svobodu Maďarska si vybojovali Maďaři." 

S reakcí se přidal i předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński, který by Billa Clintona poslal k psychiatrovi.  "Jestli někdo tvrdí, že v Polsku není demokracie, potřebuje lékařskou prohlídku," vzkázal Kaczyński. Opoziční politici, kteří jinak s vládou nesouhlasí, se také neváhali ohradit proti Clintonovým slovům. Polští voliči jsou totiž hákliví na přirovnání k Rusku.

Témata:  Bill Clinton Polsko

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy