Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistánské město Láhaur zakryl smogový mrak, indická metropole zavřela školy

Smog
Smog
Foto: Česká televize

Láhaur - Druhé největší pákistánské město Láhaur dnes zahalil smog. Nemocnice jsou plné pacientů, kteří dýchají přes kyslíkové masky. S mimořádným znečištěním ovzduší se tento týden potýká také indická metropole Dillí

Podle předpovědí se smogový mrak nad Pákistánem bude držet několik dní. Pákistán oficiální údaje o situaci sice neposkytl, ale občanská organizace PakistanAirQuality nejnovější měření po hodinách zveřejňuje na twitteru.

Dnes ráno dosahovala koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, 757 mikrogramů na metr krychlový, přičemž Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečné pouze 25 mikrogramů na metr krychlový.

Vysoké znečištění ovzduší zvyšuje riziko vyvolání kardiovaskulárních problémů a také rakoviny plic. Lékař Iršad Husajn řekl, že počet lidí, kteří přišli kvůli problémům s očima, dýchacím infekcím a astmatu, narostl čtyřnásobně. "V minulosti jich bylo tak sto, teď je jich čtyři sta," řekl Husajn.

Kvůli smogu je zastaven provoz ve 180 paňdžábských podnicích a podle zástupce tamní vlády se začalo vyšetřovat 350 původců znečišťování. Pákistánská letecká společnost PIA upravuje letový řád tak, aby se lety vyhnuly hodinám s nejhorší viditelností.

V Dillí, které WHO v roce 2014 označila za nejznečištěnější město světa, naměřili hodnoty mezi 400 až 700 mikrogramy na metr krychlový.

Témata:  Pákistán smog Indie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy