Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský premiér Rajoy chce v Katalánsku nové volby. Věří, že spraví současnou situaci

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes hájil rozhodnutí Madridu převzít správu Katalánska, když tamní parlament koncem říjnu vyhlásil nezávislost regionu. Prosincové regionální volby podle něj zahájí novou politickou éru a v Katalánsku se obnoví normální situace.

Rajoyova vláda odvolala katalánskou regionální správu a jejím členům hrozí vysoké tresty za vzpouru. Madrid na 21. prosince vypsal regionální volby.

"Doufám, že tyto volby otevřou novou politickou éru společné existence, kdy se budou respektovat pravidla a oživí se španělská ekonomika," řekl dnes Rajoy v projevu ve španělském parlamentu.

Čelil dotazům opozičních poslanců, z nichž někteří hovořili o "nedýchatelném ovzduší", které zavládlo po uvěznění části bývalé katalánské vlády. Další pak vyzývali k dialogu s Katalánskem.

Rajoy řekl, že je připraven vést "dialog v rámci zákona", a prohlásil, že politici si nemohou vymyslet paralelní zákony a jednostranně vyhlásit nezávislost. Vyjádřil také obavy ze stavu ekonomiky, který se prý kvůli událostem v Katalánsku zhoršil.

Témata:  Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy