Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je v Americe menší intenzita teroristických útoků než v Evropě?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Úterní útok v New Yorku je bezpochyby teroristický čin. Ale přestože ve Spojených státech je spousta případů střelby a rasově motivovaných útoků, v porovnání s Evropou je tady jen málo incidentů, které jsou klasifikované jako teroristické. Jak se Spojené státy americké liší od starého kontinentu?

Nejčastěji o evropských teroristických útocích slýcháváme ve spojení se zeměmi, jako je Francie, Německo nebo Velká Británie. Ať už se jedná o nastražené bomby, sebevražedné atentátníky, nebo v poslední době velmi využívané dodávky, střelné a bodné zbraně, ke spočítání všech útoků nám prsty na ruce stačit nebudou.

Ve Spojených státech je však odlišná situace, i když ty nejtragičtější činy včetně 11. září se staly právě tady. O islámském terorismu zde slýcháváme možná tak jednou do roka, přitom je USA v hledáčku extrémistů na předních místech. V čem je rozdíl? Dělají američtí policisté snad lepší práci?

Jeffrey Ringel, který přes 20 let pracoval pro FBI a nyní vlastní bezpečnostní firmu se domnívá, že muslimové se ve Spojených státech lépe integrují než v Evropské unii. "Většina útočníků jsou příslušníci druhé generace přistěhovalců, to znamená, že se buď v nové země již narodili, nebo sem dorazily jako děti. Mladí jsou pak častěji aktivní na sociálních médiích, kde jsou snadným cílem radikalizace," míní odborník.

Velkou roli však hraje právě integrace. "Amerika je národem přistěhovalců, skoro každý Američan nebo jeho nedávní předci přišli odjinud. Nehraje roli, zda máte asijský, africký nebo jiný původ, všichni jsme jeden národ. Jenže ve Francii vás za Francouze nepovažují, dokud tam nežijete aspon pět generací, přestože od začátku vlastníte jejich občanství," tvrdí Ringel.

Podle odborníka na bezpečnost je dalším problémem nekoordinovanost Evropy. "V USA si ty informace vyměňují federální státy mezi sebou, Evropa je směs zemí, které mají rády svoje soukromí a k větší spolupráci tam příliš nedochází. Navíc v USA u každé větší události, jako koncerty nebo sportovní utkání, pokaždé vidíte velkou přítomnost příslušníků bezpečnostních složek," řekl Jeffrey Ringel.

Na závěr odborník ještě připomíná, že newyorský útok je v Americe "novinkou" v tom, že terorista použil dodávku, která v Evropě děsí lidi už několik měsíců. Podobné útoky se dají naplánovat za krátkého časového horizontu, potřebujete k tomu jen auto. "Podobným aktům je těžké zabránit, nepotřebují mnoho času přípravy. Pokud nebyl dotyčný již pod dohledem za podezřelou činnost, skoro nikdy těmhle událostem nepřejdeme," varuje Jeffrey Ringel.

Témata:  terorismus bezpečnostní služby nebezpečí

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy