Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tichomoří začnou manévry USA. Do akce vyrazí tři letadlové lodě na jaderný pohon

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: U.S. NAVY

Washington - Vojenské cvičení amerického námořnictva v Tichomoří se třemi letadlovými loděmi začne v sobotu a skončí v úterý. Manévrů se mají zúčastnit lodě USS Ronald Reagan, která má základnu v Japonsku, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz, napsala agentura AP.

Manévry se uskuteční v době, kdy se bude chýlit ke konci turné amerického prezidenta Donald Trump po pěti asijských zemích, a bude to poprvé od roku 2007, kdy se cvičení v západním Tichomoří účastní až tři letadlové lodě na jaderný pohon.

Spojené státy nyní provozují jedenáct bojeschopných letadlových lodí. Vedle deseti plavidel třídy Nimitz, z nichž nejstarší slouží od roku 1975, je to také první zástupce nové generace nosičů letadel USS Gerald R. Ford. Toto plavidlo, které dalo jméno celé třídě, bylo po letech průtahů zařazeno do služby letos v červenci.

Sedmá flotila amerického námořnictva, která cvičení v Tichomoří oznámila, neupřesnila místo manévrů. USA již dříve naznačily, že cvičením chtějí potvrdit spojenectví s Japonskem a jižní Koreou v době severokorejské krize a zvýšit tlak na KLDR.

Témata:  U.S. Navy USS Nimitz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy