Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking s Trumpem nesouhlasí. Čínský prezident označil globalizaci za nezvratný trend

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Danang (Vietnam) - Na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) dnes s projevem vystoupil i čínský prezident Si Ťin-pching. Globalizace je podle něj nezvratný historický trend. Státy světa musejí usilovat o to, aby obchodní vztahy byly "otevřenější, spravedlivější a prospěšnější pro všechny".

Podle agentury DPA proslov ostře kontrastoval s vystoupením amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten krátce předtím obhajoval svou politiku, jež "klade Ameriku vždy na první místo", a hájil také odstoupení Spojených států od Transpacifické smlouvy (TPP).

"Měli bychom podporovat volný obchod a otevřený regionalismus, abychom umožnili rozvojovým zemím mít větší prospěch z mezinárodního obchodu a investic," řekl naopak Si Ťin-pching na summitu ve vietnamském městě Danang.

Vůdci zemí z oblasti Asie a Pacifiku ve Vietnamu řeší situaci, která nastala poté, co Trump v lednu podepsal příkaz o odstoupení USA od Transpacifické smlouvy. Dokument v roce 2015 uzavřelo 12 zemí představujících 40 procent světové ekonomiky. Za USA smlouvu podepsala minulá administrativa, ale ämerický Kongres ji neratifikoval.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Čína Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy