Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiérka Mayová chce mít v zákonu termín odchodu Británie z EU: 29.3.2019 23:00 GMT

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Británie opustí Evropskou unii v pátek 29. března 2019 ve 23:00 GMT (o půlnoci z 29. na 30. března SEČ). Tento termín bude podle premiérky Theresy Mayové stanoven zákonem, čímž se vyloučí veškeré pochybnosti, zda brexit bude, či nikoli.

"Vláda tento týden zveřejnila napříč stranami podpořený dodatek k návrhu zákona o odchodu z EU, jenž v čele tohoto návrhu stanoví datum našeho odchodu z Evropské unie. Nechť nikdo nepochybuje o našem odhodlání nebo nezpochybňuje naše rozhodnutí, brexit se děje," napsala Mayová v příspěvku pro list The Telegraph.

"V úvodu tohoto historického právního předpisu bude černé na bílém stát: Spojené království opustí EU 29. března 2019 ve 23:00 GMT," dodala premiérka.

Návrhem uvedeného zákona se budou poslanci podrobně zabývat příští týden. Předloha podle BBC již prošla dvojím čtením a nyní bude v parlamentních výborech čelit několika pokusům o připojení dodatků.

Mayová k tomu uvedla, že vláda si poslechne, zda poslanci mají nějaké nápady, jak zákon vylepšit. Varovala však před pokusy tento proces zastavit nebo zpomalit.

Témata:  Brexit EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy