Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy dopadnou Bagdádího? Nachází se v syrském Búkamálu, tvrdí libanonská televize

Abu Bakr al-Baghdádí
Abu Bakr al-Baghdádí
Foto: Reprofoto YouTube

Bejrút - Samozvaný chalífa Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je v syrském pohraničním městě Búkamál. Oznámila to dnes libanonská televize Al-Manár, která je blízká šíitskému Hizballáhu.

Rusko v červnu uvedlo, že je Bagdádí mrtev, Spojené státy o tom pochybují. Loni zvýšily odměnu za informace vedoucí k jeho dopadení na 25 milionů dolarů.

Podle dalších zpráv se Bagdádí uchýlil po porážce IS v Mosulu k západní irácké hranici a později ji přešel do Sýrie. V září byla zveřejněna nahrávka s hlasem, který je připisován právě Bagdádímu.

Dnes televize Al-Manár oznámila, že je Bagdádí v Búkamálu, neposkytla ale žádnou informaci k tomu, zda byl dopaden. Syrská armáda a její spojenci, k nimž patří libanonský Hizballáh, tam nyní prohledávají domy a odstraňují výbušniny.

Islámský stát má své lidi ještě v části syrské provincie Dajr az-Zaur a také v iráckém pohraničí. Pod kontrolou už ale nemá žádné větší město.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy