Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlové lodě USA chystají v Tichomoří manévry

USS Fitzgerald (DDG-62)
USS Fitzgerald (DDG-62)
Foto: U.S. NAVY

Soul - U východního pobřeží Jižní Koreje dnes načaly společné vojenské manévry amerického a jihokorejského námořnictva. Do čtyřdenního cvičení se postupně zapojí letadlové lodě Ronald Reagan, Theodore Roosevelt a Nimitz se svými doprovodnými plavidly.

Všechny tři letadlové lodě budou na cvičení pohromadě pravděpodobně kolem pondělí, uvedl podle agentury AP nejmenovaný představitel jihokorejské armády. Média společné cvičení tří letadlových lodí na jaderný pohon označují za výjimečné. Naposledy se obdobné manévry v Pacifiku uskutečnily před deseti lety u Guamu.

Cvičení bude zahrnovat také 11 amerických plavidel vybavených protiraketovým systémem Aegis a sedm plavidel jihokorejského námořnictva, včetně dvou lodí se systémem Aegis.

Cvičení se koná v době, kdy americký prezident Donald Trump pokračuje ve své návštěvě asijských zemí, které vévodí jednání o severokorejské jaderné hrozbě. Cílem manévrů je ukázat "pevné odhodlání a vojenskou připravenost odrazit v případě krize jakoukoli provokaci KLDR dominantní silou", uvedla jihokorejská armáda v prohlášení.

Trump v Asii Severní Koreu varoval, aby nepokoušela a nepodceňovala Spojené státy. USA budou proti jaderné hrozbě KLDR hájit sebe i spojence, vzkázal Pchjongjangu Trump.

Témata:  U.S. Navy Severní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy