Cagliari (Itálie) - Pověstný sardský chléb carasau si konečně vydobyl místo v uznávaném slovníku italštiny Zingarelli. Příprava chleba není jednoduchá. Do hor si ho s sebou v minulosti brávali pastevci, kteří zůstávali dlouhé měsíce mimo domov.
Zařazení typické místní poživatiny do slovníku bylo podle agentury ANSA oznámeno na klasickém gymnáziu Dettori v Cagliari, hlavním městě středomořského ostrova, při prezentaci nového vydání slovníku.
"Místní produkty se stanou známými, jakmile se začnou prodávat v celé zemi... Příkladem může být i panettone, italský vánočního sladký chléb, jehož recept pochází z Milána," řekl lingvista Massimo Arcangeli.
"Typický sardinský chléb oválného tvaru (o průměru až půl metru), velmi tenký a křupavý, který lze dlouho skladovat," zní slovníkové heslo. Zanichelli dále vysvětluje, že název chleba pochází ze slovesa "carasare", které v sardštině znamená "opékat". Příprava chleba ze semolinové mouky, kvasnic, soli a vody není totiž jednoduchá.
Těsto se musí nechat několikrát vykynout, pak se z něj vytvarují placky, které se pečou. Jakmile se nafouknou, vyndají se z pece a podélně se rozkrojí. Vzniklé půlky se potom dál pečou.
Zbytky chleba carasau byly dokonce nalezeny v prehistorických kamenných stavbách zvaných nurágy, což znamená, že se na středomořském ostrově konzumuje už déle než tři tisíciletí.
Související
1. listopadu 2024 10:27
3. října 2024 20:36
27. srpna 2024 20:30
24. srpna 2024 4:52
22. srpna 2024 11:41