Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za nárůst separatismu mohou podle Puigdemonta vládní lidovci a premiér Rajoy

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid - Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont obvinil vládní lidovce španělského premiéra Mariana Rajoye ze zodpovědnosti za nárůst separatismu. Nyní je v Belgii, kde čeká na rozhodnutí tamního soudu o vydání do Španělska k trestnímu stíhání.

Puigdemont v rozhovoru s belgickým deníkem Le Soir připustil, že je stále "možná" i jiná varianta než nezávislost Katalánska.

Podle Puigdemonta sahají kořeny nárůstu separatismu v Katalánsku a tím i současné krize do roku 2010, kdy ústavní soud v Madridu anuloval nový autonomní status, který předtím schválil katalánský i španělský parlament. Tento status napadli u ústavního soudu španělští lidovci, vedení už tehdy nynějším premiérem Marianem Rajoyem. Napadli v něm všechna ustanovení, v nichž byli Katalánci označováni za "národ".

"Víte, kolik bylo tehdy v katalánském parlamentu separatistických poslanců? Čtrnáct ze 135, dnes jich je 72. Zodpovědnost za nárůst separatismu nese zejména Lidová strana," uvedl Puigdment ke složení regionálního parlamentu.

Právě parlament vzešlý z voleb v září 2015, v nichž vyhráli separatisté, schválil několik dokumentů předpokládajících vznik samostatné katalánské republiky. Po odhlasování rezoluce o nezávislosti koncem října Madrid tamní parlament se souhlasem španělského Senátu rozpustil a vyhlásil nové volby.

Témata:  Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy