Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bosna splňuje vojenské podmínky pro NATO, politické ne

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Sarajevo - Bosna splňuje vojenské podmínky potřebné k dalšímu kroku směrem k členství v Severoatlantické alianci, nadále ale není jasné, zda může uspokojit politické požadavky.

Podle agentury Reuters to dnes v Sarajevu řekl předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Sarajevo by rádo aktivovalo takzvaný Akční plán členství (MAP), který je krokem na cestě k budoucímu vstupu do aliance. Nejprve však Bosna musí dokončit úplnou registraci veškerých vojenských prostředků v obou částech země, vytvořených na etnickém základě: v bosňácko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH) a v Republice srbské (RS).

Postup Bosny k členství v NATO komplikuje postoj Republiky srbské, v níž není příliš velká vůle připojit se k vojenskému uskupení, jež bombardovalo Srby v Bosně v roce 1995 a v Srbsku, včetně Kosova, v roce 1999. Vedení RS je odhodláno uspořádat referendum o připojení k NATO.

Kromě toho bosenští Srbové odmítají, aby slabá celobosenská vláda v Sarajevu registrovala veškeré vojenské prostředky RS.

Témata:  Bosna a Hercegovina NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy