Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekvádorský viceprezident si přišel na miliony dolarů, stane před soudem kvůli korupci

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Quito - Ekvádorský viceprezident Jorge Glas bude souzen za korupci, dle obžaloby bral úplatky za ovlivňování veřejných zakázek pro brazilskou firmu Odebrecht. Hrozí mu až pět let vězení.

Viceprezident, který je od začátku října ve vazbě, nelegální činy popřel a odmítl odstoupit z úřadu.

Ekvádorský soudce zahájil trestní řízení proti Glasovi a dalším 12 lidem kvůli korupci. Glase prokuratura viní z přijetí celkem 13,5 milionu dolarů (téměř 300 milionů korun) na úplatcích. Dostal je údajně prostřednictvím svého strýce, který je rovněž mezi obžalovanými.

Jorge Glas se korupčního jednání údajně dopustil jako viceprezident předchozí hlavy státu Rafaela Correy. Od letošního jara je Glas ve stejné funkci jako zástupce prezidenta Lenína Morena. Ten Glase už v srpnu zbavil dekretem všech pravomocí, odvolat ho ale podle ústavy nemůže, protože je to funkce volená lidovým hlasováním. Zbavit Glase funkce může parlament dvoutřetinovou většinou svých členů.

Brazilská společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování zakázek státní firmy Petrobras a loni vyšlo najevo, že uplácela i politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky.

Témata:  Ekvádor korupce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy