reklama

Po referendu z minulého roku se mnoho politiků ptalo, co přivedlo 17 milionu lidí k tomu, aby hlasovali pro vystoupení z Unie. Nyní už je to jasné, obávají se imigrace a nechtějí přijímat uprchlíky. Jenže od té doby, ani jeden politik, ať už evropský nebo britský, na tohle téma ještě neotevřely vážnou debatu.

Jednání o brexitu se doteď zaměřují hlavně na obchodní dohody a ekonomiku, k vzájemné shodě se také došlo v otázce expatů ve Spojeném království a Britů žijící na kontinentě. Ani slovo však nepadlo kolem svobodě pohybu, což je hlavní důvod, co umožňuje uprchlíkům cestovat volně mezi státy.

Migrace přitom jako problém nevznikl v multikulturním království jen tak náhodou, strach byl několik let živen především ztrátou identity a práva na sebeurčení, jak to vnímali Britové. Politici i média však dlouho tyto problémy ignorovali, kdyby je bývali řešili už dávno, volání po brexitu by se nejspíš nikdo neobjevilo.

Historie se znovu opakuje v tom, že politici i nadále ignorují žhavé problémy, což nyní získalo podobu uprchlíků, jenže tohle vzdalování debat zákonitě vede k tomu, aby se problémy na sebe jenom vršily. Premiérka Theresa Mayová přitom ještě v lednu 2017 veřejně prohlásila, že ukončení svobody pohybu, která může importovat uprchlickou krizi do Spojeného království, zastaví co nejrychleji, ale od té doby se na to zcela zapomnělo.

Analytikové připomínají, že zásadní problém s brexitem je v tom, jakým způsobem se občané o jeho průběhu dozvídají. Místo aby se řešila palčivá témata, veškerá jednání se zasekla na ekonomice. To by možná ještě bylo v pořádku, kdyby ale Britové nevycházeli z boje jako totálně poražení.

Ze všech stran informují média o problémech, která nakonec povedou ke snížení životní úrovně a finančním ztrátám, zatímco země dál ve velkém proudí vysoký počet uprchlíků. Špičkou všeho je pak symbol království, hlavní město Londýn, které bude brexitem jako světová metropole nejvíce trpět.

Je jasné, že politici o migraci mluvit neumí, nebo se tématu bojí. Vládnoucí konzervativci o uprchlících mluvit nemůže hlavně kvůli dárcům z Londýna, bohatým podnikatelům a elitě, která naopak uprchlíky vítá, Labouristická strana se zase bojí dotknout tématu migrace, protože by to zajisté rozvířilo i debatu o národní identitě, na kterou politici nejsou připravení.