Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestina hrozí USA přerušením veškerého kontaktu

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Washington - Palestina přeruší veškerou komunikaci se Spojenými státy, pokud bude uzavřena pobočka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu. Tvrdí to palestinský představitel Saíb Irikát.

OOP sdružuje hlavní palestinské strany vyjma radikálního hnutí Hamás. Americká vláda v pátek podle agentury AP oznámila, že OOP v metropoli nemůže dále působit, protože porušuje zákon.

Činitel amerického ministerstva zahraničí řekl agentuře Reuters, že podle nového zákona, který přijal Kongres, nemůže šéf americké diplomacie Rex Tillerson kanceláři OOP oficiálně prodloužit povolení k působení. To vypršelo minulý měsíc.

Je to podle něj "kvůli některým výrokům palestinských představitelů" ohledně Mezinárodního trestního soudu (ICC). Zákon podle představitele ministerstva říká, že úřad OOP nemůže fungovat v americké metropoli, pokud vyzývá ICC k trestnímu stíhání Izraelců za údajné zločiny proti Palestincům.

Ke stíhání izraelských činitelů vyzval v září na Valném shromáždění OSN palestinský prezident Mahmúd Abbás, připomíná Reuters.

Představitel ministerstva dodal, že prezident Donald Trump může od uzavření úřadu OOP po 90 dnech upustit, pokud usoudí, že "Palestinci zahájili přímá a smysluplná jednání s Izraelem".

Témata:  Palestina USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy