Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starobylé město v Turecku odpočítává poslední dny své existence, brzy ho pohltí řeka Tigris

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Hasankeyf (Turecko) - Tigris se vine mezi antickými ruinami a minarety tureckého městečka Hasankeyfu. Brzy však řeka vystoupí ze svého koryta a pomalu pohltí lokalitu starou nejméně 10 tisíc let.

Důvodem je gigantická přehrada s vodní elektrárnou Ilisu. Jakmile bude dokončena, vymaže Hasankeyf z krajiny.

Turecká vláda zdůrazňuje, že tento projekt zajistí energii a zavlažování nezbytné pro rozvoj jihovýchodu, kde žijí převážně Kurdové. Historické památky mají přežít díky jejich přesunu, jenž připomíná ten, který podnikl bývalý egyptský prezident Gamál Násir v 60. letech minulého století v Horním Egyptě, když se stavěla na Nilu Asuánská přehrada.

Práce na přehradě jsou téměř hotovy a návrat zpět není možný, uvádí Arif Ayhan z místního Sdružení pro obchod a turistiku. "Mohli alespoň obyvatelům naslouchat, ale oni je ignorovali. Zdejší lidé se cítí být státem opomíjeni. Oběťmi jsme my," dodává.

Přehrada je téměř dokončena a 31. prosince začne být naplňována. Tak vznikne umělé jezero, které pohltí Hasankeyf.

V květnu bylo při rozsáhlé operaci přemístěno mauzoleum Zeynela Beye postavené v 15. století na počest předního představitele Akkojunluské říše, která se tehdy rozkládala ve východní Anatolii. Přeprava stavby do dva kilometry vzdáleného místa trvala pět hodin.

Desítka další památek bude následovat až do konce roku a úřady doufají, že se tento "archeologický park", ležící na břehu umělého jezera, stane velkou turistickou atrakcí.

Avšak přemístění hrobky Zeynela Beye jen zvýšilo znepokojení těch, kdo turecké vládě vyčítají, že se nestará o historické dědictví. Podle evropské federace pro kulturní dědictví Europa Nostra byla tato operace realizována bez dostatečné konzultace s místními komunitami a bez konzultace s experty. Za těchto okolností jsou ostatní památky podle federace ohroženy.

První kámen přehrady Ilisu v provincii Mardin byl položen v roce 2006. Dnešní prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl tehdy premiérem, tvrdil, že přehrada dokáže, že jihovýchod země už není zanedbáván, a zdůrazňoval, že bude pro místní obyvatele velkým přínosem.

Ilisu je součástí takzvaného projektu pro jihovýchodní Anatolii, který má pomoci regionu energií a zavlažováním za pomoci výstavby dvacítky přehrad na řekách Eufrat a Tigris.

Vláda se zavázala, že přestěhuje obyvatele z Hasankeyfu, a v horní části města postavila více než 700 obydlí. Pro místní obyvatele to však je jen malá útěcha. "Od státu nic nechci, přeji si jen, aby se Hasankeyfu nedotýkal, aby Hasankeyf zůstal takový, jaký je, ve své kráse," říká místní obyvatel Ayvaz Tunç.

Témata:  Turecko památky přehrady

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy