Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Německu? Zaorálek je zklamaný, Fiala srovnává situaci s Českem

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Předseda hnutí ANO a žhavý kandidát na příštího českého premiéra Andrej Babiš míní, že Německo po krachu koaličních jednání směřuje k menšinové vládě nebo k předčasným volbám. Dopady na českou ekonomiku ale nečeká.

"Německo asi směřuje k menšinové vládě, možná časem i k předčasným volbám," tvrdí Babiš. "Dopad na trhy a na českou ekonomiku neočekávám, v Německu existuje stále velká síla středových stran a existuje shoda ve fiskálních a zásadních ekonomických věcech. Neshody vytváří migrace, radikální požadavky zelených ekologistů, otázky kolem další integrace EU a podobně," doplnil.

Předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský upozornil, že povolební jednání v Německu mohou pokračovat mezi jinými stranami než dosud. "Dokud nebude vyhlášen termín předčasných voleb, koaliční jednání probíhají. Jakkoli mohou být složitá a téměř beznadějná," sdělil. "Jsme společně součástí EU, výrazný dopad přesto neočekávám, vše probíhá podle demokratických pravidel," doplnil k možnému vlivu situace v Německu na Česko.

Na možnost dalších jednání, například se sociálními demokraty, upozornil i první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. "Osobně nemám pocit, že by se dělo něco v Evropě neobvyklého. Na řade jsou ještě jednání s SPD či pak předčasné volby," napsal ČTK. Podle něj ale panuje kontrast mezi tím, jak se vyjednávání o vládě vedla v Německu a jak v Česku. "V Německu se alespoň o sestavení většinové vlády s podporou snaží a usiluji o ni. U nás se dopředu deklaruje, ze se bude vládnout menšinově a bez důvěry," uvedl Ženíšek.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl předjímat, jaké dopady bude mít ukončení koaličních jednání v Německu.

Témata:  Andrej Babiš Jan Farský Německo Petr Fiala Marek Ženíšek (TOP 09) Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy