Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bělorusku zatkli ukrajinského novináře, prý vytvářel síť špionů

Tisk, ilustrační fotografie
Tisk, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Minsk - Běloruská tajná služba KGB obvinila zpravodaje ukrajinského rozhlasu v Minsku, že vytvářel špionážní síť z místních občanů, kteří za úplatu pro něj sbírali informace ohledně armády a politiky. Pavlo Šarojko (46) byl zatčen již 25. října

Podle běloruské KGB se prý Šarojko přiznal, že novinářská práce představovala jen jeho krytí, že jej řídil jeden z diplomatů z ukrajinského velvyslanectví a že je ve skutečnosti plukovníkem rozvědky ukrajinského ministerstva obrany, kde v minulosti působil jako tiskový mluvčí. Zmíněný diplomat byl mezitím prohlášen za nežádoucí osobu.

Ukrajinská rozvědka tato tvrzení odmítla. Šarojko byl podle ní propuštěn z vojenské služby ze zdravotních důvodů již v roce 2009 a od té doby opět pracoval jako novinář.

Šarojko podle rozhlasu působí v Minsku od roku 2011. Obviněn je ze špionáže a je držen ve vazbě. KGB tvrdí, že má proti novináři "přesvědčivé důkazy o protizákonné činnosti, poškozující národní zájmy Běloruska", včetně kopií špionážních hlášení, nalezených při domovní prohlídce ve zpravodajově bytu v Minsku.

Běloruská KGB dnes zadržela dalšího Ukrajince, podnikatele Oleksandra Skybu, uvedl list Ukrajinska pravda, podle kterého ukrajinská diplomacie požádala nótou běloruské ministerstvo zahraničí o objasnění. Deník také připomněl, že další Ukrajinec, Pavlo Gryb, záhadně "zmizel" v Bělorusku, aby se později "našel" v ruském vězení jako "podezřelý z terorismu".

Lukašenko je sice nejbližším spojencem Moskvy, nicméně distancoval se od anexe Krymu. Ukrajinský vicepremiér Vjačeslav Kyrylenko následně označil za pokrytectví slova běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o přátelství s ukrajinským lidem. 

Témata:  Bělorusko špionáž Ukrajina noviny a tisk

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy