Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tažení barmské armády proti Rohingům je etnická čistka, zní z USA, Tillerson zvažuje uvalení sankcí

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Spojené státy dnes odsoudily tažení barmské armády jako etnickou čistku, jejímž terčem je muslimská menšina Rohingů na severu Barmy.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson přitom prohlásil, že lidé, kteří jsou za krutosti páchané na Rohinzích zodpovědní, musejí čelit spravedlnosti. Spojené státy podle Tillersona zvažují, že v souvislosti s krizí v barmském Arakanském státě vyhlásí cílené sankce.

Z Barmy uteklo do sousedního Bangladéše od konce srpna asi 620.000 Rohingů. Barmská armáda zahájila proti této muslimské menšině nejnovější tažení, když rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na několik policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě.

"Pečlivě jsme analyzovali dostupné informace a dospěli jsme k názoru, že situaci v severobarmském Arakanském státě lze označit za etnickou čistku vůči Rohingům," uvedl šéf americké diplomacie Tillerson. "Žádná provokace nemůže ospravedlnit tato otřesná zvěrstva," dodal.

Témata:  Rohingové Barma USA Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy