Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva reportéři Reuters zachytili masakr Rohingů, v Barmě byli odsouzeni k sedmi letům

Agentura Reuters
Agentura Reuters
Foto: INT

Rangún - Novináři Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) dostali v Barmě sedm let vězení. Soud je shledal vinnými z nelegálního držení státních dokumentů. Verdikt mimo jiné kritizují diplomati USA a Británie.

Novináři agentury Reuters byli zadrženi 12. prosince 2017 na předměstí Rangúnu a obviněni ze získání tajných státních dokumentů. 

Novináři před soudem uvedli, že listiny jim těsně před zatčením podstrčili dva policisté. Tuto výpověď překvapivě potvrdil jeden ze svědků. Policista Mou Yan Nain, který se s novináři 12. prosince sešel, před soudem v dubnu řekl, že šéf barmské policie rozkázal svým podřízeným, aby na novináře nastražili past, podstrčili jim kompromitující dokumenty, a umožnili tak jejich zatčení.

"Dnešek je smutným dnem pro Barmu, pro zpravodaje Reuters... a pro média všude na světě," reagoval na verdikt šéfredaktor Reuters Stephen Adler. "Je to velmi znepokojující pro každého, kdo zde bojoval za svobodná média. Myslím, že je nutné si položit otázku, zda tento proces zvýší nebo sníží důvěru obyvatel Barmy v justici," uvedl americký velvyslanec v Barmě Scot Marciel. "Mluvím zde za britskou vládu a členské státy EU, jsme velmi zklamáni tímto verdiktem... Svoboda slova a spravedlnost jsou pro demokracii zásadní a tento případ na to vrhl dlouhý stín," míní britský ambasador Dan Chugg.

Odsouzení novinářů přichází v době, kdy barmská vláda nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí rostoucí kritice ohledně útlaku Rohingů. Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. 

Odsouzení novináři zdokumentovali případ masakru ve vesnici Indin. Podařilo se jim získat fotografii deseti spoutaných mužů, kteří před svou smrtí klečí na kolenou. Další fotografie zachycují jejich těla zalitá krví v jámě; jedno z nich je bez hlavy. Dva z nich ubili buddhističtí vesničané a osm zastřelily ozbrojené složky, řekli reportérům dva vesničané, kteří hromadný hrob hloubili. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

MZV ČR upozorňuje, že se v souvislosti s neklidnou situací v Arakanském státě (Rakhine State) objevily výhrůžky teroristickými útoky ve velkých městech Myanmaru (Nay Pyi Taw, Yangon, Mandalay a Mawlamyine).

MZV ČR doporučuje, aby čeští občané při návštěvě Barmy (Myanmaru) dbali zvýšené ostražitosti, vyhýbali se shromážděním velkého počtu osob, dbali pokynů místních bezpečnostních složek a omezili návštěvy velkých obchodních center v uvedených městech.

Témata:  Barma Reuters novináři Rohingové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy