Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice se nevzdává. Trvá na Asadově odchodu z čela země

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Rijád - V Saúdské Arábii dnes jednala syrská opozice. Její představitelé stále trvají na odstoupení prezidenta Bašára Asada. Nesouhlasí s tím, aby zůstal v úřadu ani v přechodném období, s nímž počítá OSN.

Opozice se v Rijádu snažila dohodnout na společném postupu v dalším kole rozhovorů, které OSN svolala na konec listopadu do Ženevy.

Opozice trvá na svém původním požadavku, jímž je Asadovo odstoupení. OSN počítá s tím, že by po ukončení bojů mělo následovat přechodné období, než se budou konat volby a než budou zavedeny nové stálé instituce. Opoziční skupiny podporované Rijádem nesouhlasí s tím, aby Asad zůstal u moci ani v tomto přechodném období.

"Předávání moci nemůže začít, dokud Bašár Asad a jeho klika neodejdou," uvádí se v dnešním prohlášení opozičních skupin.

Kromě OSN se o řešení krize snaží také skupina Rusko, Írán, Turecko. Na středečním summitu v Soči se prezidenti těchto zemí dohodli, že se pokusí zorganizovat kongres za účasti syrských opozičních skupin. Hlavní opoziční koalice SNC se ale takové akce účastnit nehodlá.

Turecko v konfliktu stálo za některými oponenty Asada a dnes oznámilo, že při řešení krize nepočítá s účastí skupin, které považuje za teroristické, což jsou syrští Kurdové. Jejich milice se ale významně podílely na porážce radikálů na severu Sýrie.

"Rijádská skupina" syrské opozice v dnešním prohlášení také uvedla, že by syrské bezpečnostní složky měly projít reformou. Bude také požadovat, aby milice, jež podporuje Írán, ze Sýrie odešly. Írán podle těchto skupin svým postupem destabilizuje celý region.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy