Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google News omezuje RT a Sputnika? Podle Moskvy se jedná o cenzuru

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Moskva - Google hodlá zařazovat ruská média mezi výsledky vyhledávání aplikace Google News na nižší pozice. To dle pčekávání pobouřilo Moskvu. Omezení serverů Sputnik a RT by prý bylo cenzurou a omezováním svobody slova.

O tom, že chce Google zařazovat ruská média na nižší pozice při vyhledávání, hovořil šéf holdingu Alphabet Eric Schmidt na nedělním mezinárodním fóru v kanadském Halifaxu.

Televize RT se minulý týden musela podle nařízení amerického ministerstva spravedlnosti v USA zaregistrovat jako zahraniční agent. Opatření je reakcí na údajné šíření dezinformační propagandy a na snahu Moskvy - jak tvrdí americké rozvědky - ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

O případné registraci u amerických úřadů se mluví i v souvislosti s propagandistickým webem Sputnik. Google, který je součástí holdingu Alphabet, od začátku listopadu dál blokuje ruskou Federální zpravodajskou agenturu (FAN). Ta se údajně podílí na šíření dezinformací.

Ruský parlament v reakci na restrikce vůči televizi RT schválil v úterý novelu zákona, která vládním úřadům umožní označit jako zahraniční agenty cizí média. Návrh bude nyní předložen k podpisu prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Témata:  Google Rusko internet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy