reklama

Dmitrij Sergejev, ruský novinář a bloger, zveřejnil na stránkách té samé televize TV Zvezda poněkud odlišný pohled na srpnové události. Podle něj byl vpád vojsk Varšavské smlouvy do země zbytečně krutý. "Už tehdy byly některé činy vojáků považovány za nesmyslně kruté," píše v článku.

Sergejev se pozastavuje nad tím, že většina historiků zákrok vojsk odsoudila, označila jej jako nesmyslný, a to přispělo ke zhoršenému obrazu Sovětského svazu v zahraničí.

V článku zmínil začátek Pražského jara a osobnosti Ludvíka Svobody a především Alexandra Dubčeka, který začal provádět na začátku roku 1968 reformy. Ty měly vést k tzv. "socialismu s lidskou tváří".

Novinář poukazuje na to, že hlavním důvodem, proč následně došlo k napadení ČSSR, byla skutečnost, že se vysocí sovětští komunističtí představitelé báli oslabení armády Varšavské smlouvy.

Dalším důvodem podle něj byla ega komunistických funkcionářů. "Dnes to zní vtipně, ale tehdejší Dubčekův 'socialismus s lidskou tváří' rozmetával ideu marxismu-leninismu, což byla diktatura proletariátu a vedoucí úloha komunistické strany. To samozřejmě nekorespondovalo se zájmy stranických špiček, čili takový scénář nemohli dopustit," píše v příspěvku.

Podle Sergejeva bychom se dnes neměli dívat na téměř půl století starou událost tak, abychom rozdmýchávali nepřátelství mezi vlastními státy. Sergejev soudí, že tehdy byla jiná doba a u vlády byli jiní lidé, kteří nakonec byli potrestaní. "Když už ničím jiným, tak tím, že právě potlačení Pražského jara potvrdilo zklamání z teorie marxismu-leninismu. To vedlo později k rozpadu systému," uvádí.

Vidí v celé historické události Sergejev nějaké pozitivum? "Události z roku 1968 se staly zlomovým bodem, který odhalil skutečné odvážné patrioty země. Jedním z nich byl i Miloš Zeman, tehdy posluchač na pražské VŠE. Ten kritizoval vpád vojsk na území ČSSR, za což následoval přísný trest. Byl vyloučen z Komunistické strany. Po letech byl zvolen jako první český prezident celým českým lidem," uvažuje.

Na závěr článku Sergejev připomíná, že po Sametové revoluci v roce 1989 bylo zveřejněno "Prohlášení sovětské vlády a společné prohlášení vůdců Bulharska, Maďarska, NDR, Polska a Sovětského svazu" o tom, že vpád vojsk do Československa v roce 1968 byl "neoprávněným zásahem do vnitřních záležitostí suverénní země, čin, který přerušil proces demokratické obnovy Československa a měl dlouhodobé negativní následky".