Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Informátor po katastrofě ve Smolensku byl jen provokatér? Toto napsal polský tisk

Lech Kaczyński
Lech Kaczyński
Foto: www.gazeta.pl

Varšava - Měsíc po katastrofě ve Smolensku v dubnu 2010 nabídl jistý Rus polskému velvyslanectví v Moskvě informace, že neštěstí byl atentátem na prezidenta Lecha Kaczyńského. V polském tisku se dnes objevila tvrzení, že informátor byl ruským provokatérem.

Ministr Mariusz Kamiński před pár dny obvinil v parlamentu předchozí vedení polské rozvědky, že nejenže nabídku nepřijalo, ale ruského občana "předalo do rukou FSB", tedy ruské kontrarozvědky. Ze zrady informátora Kamiński obvinil dva bývalé zástupce velitele rozvědky, Piotra Juszczaka a Marka Stenpieně.

Polská rozvědka ale informátora považovala za provokatéra FSB. "Proto jsme jeho údaje předali Rusům. Byl to prvek typické zpravodajské hry, ve které jde o vyvolání zmatku a dezinformování protivníka," hájil se dnes v listu Gazeta Wyborcza nejmenovaný bývalý důstojník rozvědky.

"Po každé tragédii se na velvyslanectvích zemí, jichž se to týká, hlásí lidé, kteří tvrdí, že mají důležité informace. Je to normální, katastrofy a atentáty ovlivňují představivost duševně nevyrovnaných lidí, stoupenců teorie spiknutí," řekl a dodal, že strážci velvyslanectví bývají vycvičeni, aby psychicky labilní lidi hned u vchodu rozpoznali a nevpustili dál.

V daném případě však Rus tímto prvním sítem prošel a setkal se s diplomatkou z politického úseku ambasády. "Byla to šéfka rezidentury. Z hovorny přešli do zvláštní místnosti chráněné před odposlechy. Z rozhovoru vzniklo hlášení, které bylo okamžitě zašifrováno a předáno do Varšavy," vysvětlil. Podle důstojníka nebylo jasné, zda Rus za informace o účasti třetích osob na katastrofě chce peníze. Centrála nařídila informátora prověřit.

"Výsledkem analýzy bylo, že (informátor) je spjat s FSB a že jde o dezinformaci, která má zmást polské zpravodajské služby. Proto jsme o návštěvě oficiálně informovali Rusy. Ve světě rozvědek to znamená: víme, co děláte, ale neuspěli jste," objasnil důstojník.

"Ruské tajné služby mohly doufat v eskalaci emocí v Polsku, vytváření konfliktů okolo smolenské katastrofy a zesměšnění Polska na mezinárodní scéně," usoudil o cílech ruské provokace někdejší spolutvůrce polské kontrarozvědky Piotr Niemczyk. V komentáři na svém blogu odhadl, že před šesti lety Rusům provokace nevyšla, ale teď si mohou mnout ruce.

Kamiński býval za dob premiéra Jaroslawa Kaczyńského šéfem protikorupční policie. Loni na jaře byl nepravomocně odsouzen za zneužití pravomocí, ale odvolal se a nový prezident jej omilostnil. Ve vládě má na starosti koordinaci tajných služeb.

Témata:  Polsko Rusko Lech Kaczinsky

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy