Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt po masakru v mešitě drží státní smutek, počet obětí se vyšplhal na 305

Egypt
Egypt
Foto: INT

Káhira - V Egyptě začal třídenní státní smutek vyhlášený po bezprecedentním teroristickém útoku na severu Sinaje, kde kupina ozbrojenců tam v pátek přepadla mešitu a pozabíjela 305 osob. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale spekuluje se, že šlo o akci radikálů napojených na Islámský stát.

Útočníci si jako terč vybrali mešitu Ravda využívanou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou radikálové neuznávají.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo maximální pohotovost všem svým útvarům ve všech provinciích. Tisková agentura MENA informovala o posilách, které mají zajistit ochranu objektů klíčových pro fungování země. Zvláštní pozornost úřady věnují místům navštěvovaným turisty, státním institucím, policejním stanicím či bankám i dalším objektům, u kterých předpokládají zvýšené riziko útoku.

Na silnicích jsou častější kontroly automobilů, posílila se bezpečnostní stanoviště na výjezdových a příjezdových trasách u větších měst a na ulicích je vidět větší množství policejních hlídek, než je obvyklé. Policie mimo jiné důkladně kontroluje všechna vozidla i osoby pohybující se tunelem Ahmada Hamdího, který je oblíbenou spojnicí mezi Sinajským poloostrovem a africkou pevninou.

Přímo na poloostrově policejní a vojenské jednotky pokračují v operaci namířené proti pachatelům útoku, kterým se z místa podařilo uprchnout.

Témata:  útok na mešitu na Sinaji teroristické útoky v Egyptě Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy