Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok v mešitě na Sinaji má už 305 obětí, ozbrojenci měli vlajku IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Káhira - Teroristický útok na mešitu Ravda v Bir al-Abdu na Sinajské poloostrově má již 305 obětí. Je mezi nimi 27 dětí. Zranění utrpělo 128 lidí. Útočilo 25 až 30 ozbrojenců, kteří u sebe měli vlajku teroristické organizace Islámský stát.

Podle BBC místní lidé tvrdí, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

Podle svědků události útočníci přijeli na místo ve čtyřech terénních autech. Nejméně deset jich poté vstoupilo do mešity a bezhlavě stříleli po věřících, přičemž použili i granáty. Předtím všechny východy teroristé zablokovali hořícími automobily a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct.

Státní zástupce dnes upřesnil, že teroristé se před vstupem vraždící skupiny do mešity rozmístili kolem všech oken a dveří budovy. Zapálená auta, kterých bylo sedm, patřila věřícím, kteří přijeli na bohoslužbu.

Témata:  útok na mešitu na Sinaji teroristické útoky v Egyptě Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy