Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekompromisní strategie Káhiry na Sinaji selhává: Změna taktiky IS je znepokojivá

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - S Islámským státem (IS), pod jehož vlajkou ozbrojenci v pátek zavraždili přes 300 věřících v mešitě Ravda v Bir al-Abdu, bojuje Egypt na Sinaji už čtyři roky. Podle deníku The New York Times je hrubá síla jedinou strategií Káhiry v otázce hlubokých sociálních a ekonomických problémů Sinajského poloostrova. A tento postup selhává.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí přišel s poselstvím, že hodlá proti viníkům zasáhnout "železnou pěstí" a "pomstít mučedníky". Sísí volá po víceúrovňové strategii na potlačení "existenční hrozby radikálního džihádismu", jejíž součástí by například bylo nasazení umírněných duchovních k šíření umírněné formy islámu. Egyptská armáda ještě v pátek zahájila odvetné letecké údery. 

The New York Times ale napsal, že Káhira nabízí jen velmi málo nástrojů k řešení problémů jako je "chronická" nezaměstnanost, negramotnost či špatný přístup ke zdravotní péči. "Po desetiletí nahlížel Egypt na Sinaj vojenským prizmatem a vůči odcizenému místnímu obyvatelstvu postupoval agresivně. Armáda vykonávala hromadné popravy a ničila celé vesnice," napsal deník.

"Egypťané si nedokázali připustit, že IS nepředstavuje pouze teroristickou hrozbu. Zabíjení teroristů nestačí. Musí IS připravit o podporu místních, která pramení z historického přehlížení Sinaje Káhirou," řekl bývalý odborník na Egypt při bezpečnostní radě Bílého domu.

Amnesty International (AI) na Sinaji zdokumentovala systematické prohřešky ze strany bezpečnostních sil. Do vzorce prý zapadá také video zveřejněné v dubnu, na němž bojovníci pod dohledem armádních důstojníků popravují skupinu místních mužů. Podle AI jsou záběry autentické.

Konkrétní informace o konfliktu na Sinaji jsou velmi vzácné, přičemž zahraniční reportéři a většina těch egyptských má na území vstup zakázán. Egyptská armáda na facebookových stránkách uvádí, že zde zabila už alespoň 3000 islamistů, což by řádově přesahovalo dříve odhadovaný rozsah povstání.

Analytici se obávají, že problém může umocnit pád IS v Iráku a Sýrii, odkud by se do vlasti mohli vrátit egyptští džihádisté. Znepokojivá je také změna taktiky ozbrojenců na Sinaji, kteří místo stanovišť bezpečnostních složek začínají, jak se zdá, cílit na tzv. měkké cíle, jako jsou právě mešity. "Když už jsou terčem útoků i mešity, kde jsme teda v bezpečí?" ptá se v článku The New York Times Muhammad Abdal Salám, přeživší tragédie v Bir al-Abdu a jeden z 15 milionů egyptských súfistů.

Témata:  útok na mešitu na Sinaji Egypt Abd Fattáh Sísí Islámský stát

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.