Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sísí po masakru u mešity nařídil armádě: Zabezpečte Sinaj, klidně i násilně

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira - Egyptská armáda dostala tři měsíce na to, aby zajistila bezpečnost na Sinajském poloostrově. Minulý týden si masakr v mešitě Ravda v severosinajském Bir al-Abdu vyžádal životy 305 lidí, včetně 27 dětí. Dalších více než 100 osob bylo zraněno. Jednalo se o nejkrvavější teroristický útok v dějinách Egypta.

Podle očitých svědků útočilo asi 25 až 30 ozbrojenců. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale hlavním podezřelým je teroristická organizace Islámský stát (IS).

Egyptské úřady dlouhodobě přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Podle místních obyvatel si pachatelé terč pátečního útoku vybrali záměrně kvůli tomu, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

"Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita," řekl egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí novému hlavnímu veliteli egyptských ozbrojených složek. "Můžete použít i hrubé násilí, pokud to bude zapotřebí," dodal.

Témata:  Abd Fattáh Sísí útok na mešitu na Sinaji Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy