Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země je placatá a NASA lže. Zastánci teorie na konferenci přiletěli z celého světa

Dalekohled Jamese Webba
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Raleigh (Severní Karolína, USA) - Kdo v dnešní době ještě věří tomu, že je Země placatá? Zřejmě hodně lidí, mnou si ruce organizátoři mezinárodní konference o tom, jak to skutečně se světem je. Ta se uskutečnila minulý týden v Raleigh v Severní Karolíně a příznivci se sjeli z celého světa.

Sice se konference zúčastnilo fyzicky jen kolem 400 lidí, tisíce dalších ji však sledovalo na internetu. Prostor zde měli známí konspirační teoretici a samozřejmě zastánci placatosti Země. Padaly zde obvinění, že NASA nebo Elon Musk celý svět obelhávají a že je nemožné zeměkouli obletět.

Možná sem vám tato představa zdá absurdní, účastníci "vědecké" konference však neváhali zaplatit za vstupenku i 250 dolarů (přes 5000 korun). Žijeme ve svobodném světě, kdy si každý může myslet, co chce, a klidně i to, co odporujeme našemu rozumu. Nicméně zastánci placatosti Země si nepřáli žádná vyrušení, vědci z druhého tábora, tedy zastánci kulatosti Země, měli na konferenci vstup zakázaný.

Zastáncům placatosti země se v poslední době věnují média celkem živě. Může za to třeba americký rapper B.o.B, který se snažil vyzvat lidi k tomu, aby mu přispěli na satelit, který by jednou provždy dokázal, že astronauti z vesmírné stanice si vymýšlejí. Svým názorem zaujal i basketbalový hráč Shaquille O’Neal. Ten se domnívá, že planeta musí být placatá, protože když řídí auto, tak přece nejede nahoru a zase dolů.

Jedním z nejznámějších podporovatelů teorie je i Mark Sargent, který kvůli tomu založil i vlastní YouTube kanál. Jeho cílem je dostat teorii do škol. "Když podporovatelů bude víc, pak nás věda bude muset brát věčně. nemůžou nás pořád ignorovat," domnívá se Mark Sargent s tím, že rok od roku si teorie získává více příznivců.

Sargent se tvrdě opřel i do vynálezce Elona Muska, kterého označil za velkého lháře. "Elon Musk nás krmí blbostmi každý den. Nechápu, jak mu mohou lidé věřit," řekl teoretik, který sám sebe považuje za vědce. Konference příznivců placatosti Země se koná každoročně, pokud i vy se budete chtít přidat k podporovatelům, příští rok se uskuteční v Londýně.

Témata:  Země 1 vesmir NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy