Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropským dětem hrozí velké problémy? Vědci posílají rodičům důležitou výzvu

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Sledování televize a sociálních sítí není pro naše zdraví příliš prospěšné. A u dětí to platí dvojnásob. Vědci objevili spojení mezi dlouhými obdobími, které tráví děti u obrazovek, a obezitou u dětí. Z nové studie cituje server The Independent.

Děti, které tráví delší dobu ve společnosti nejrůznějších moderních technologií, jsou náchylnější k obezitě, tvrdí nová studie. Skupina odborníků na zdraví dětí nalezla „silné spojení" mezi rostoucí úrovní dětské obezity a častým vystavením sociálním a jiným médiím.

Ve světle svých zjištění experti varují rodiče, aby podnikli kroky a omezili čas jejich dětí u sociálních sítí a dalších technologií na 90 minut. „Rodiče by měli omezit sledování televize a používání počítačů a podobných zařízení na maximálně 1,5 hodiny denně a to pouze v případě, že dítě je starší než čtyři roky," doporučuje vedoucí autor studie, doktor Adamos Hadjipanayis.

„Kromě toho by pediatři měli informovat rodiče o obecném riziku, které masmédia představují pro kognitivní a fyzický vývoj jejich dětí,“ dodává. Průměrné batole dnes tráví sledováním televize až hodinu denně. V době, kdy dítě dosáhne věku devíti let, ji sleduje více než sedm hodin denně. A většinu času svého času tráví používáním jiných forem digitálních médií, uvádí deník.

Tomu všemu je ale na druhé straně velmi těžké uniknout, protože 97 procent evropských domácností má alespoň jednu televizi a 72 procent má přístup k počítači, zjistila studie zveřejněná v časopise Acta Paediatrica. Vědci věří, že právě to přispívá k epidemii dětské obezity, která se v Evropě v posledních 25 letech rozšířila.

Zjistili také, že připojení k sociálním i jiným médiím pozdě v noci může výrazně narušit spánkové vzory mladých lidí, což následně může zvýšit riziko obezity. Kromě zákazu televize v dětských pokojích doporučují autoři studie rodičům, aby šli dětem příkladem a snížili používání médií a sociálních sítích, zvláště když tráví čas s dětmi.

Témata:  obezita děti média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy